Bukurešt, 08. rujna 2017.

Festival veleposlanstava “Jedan svijet”, Bukurešt, 7.-10. rujna 2017.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Bukureštu, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj,  sudjeluje na ovogodišnjem, trećem po redu, Festivalu veleposlanstava, naziva “Jedan svijet” koji se održava u vremenu od 7. do 10. rujna 2017. godine u Bukureštu. Festival ima nekoliko programskih cjelina koje se odvijaju u Grand Boulevard hotelu, parku Titan i kino dvorani Cinema PRO. Hrvatska se na Festivalu predstavlja ženskom i muškom tradicionalnom nošnjom Karaševskih Hrvata na izložbi nacionalnih kostima u Grand Boulevard hotelu koja je svečano otvorena 7. rujna 2017. Pored hrvatskih nošnji, svoje su tradicionalne kostime, predmete, nakit, suvenire i fotografije izložile i Argentina, Armenija, Bugarska, Brazil, Cipar, Čile, Egipat, Indija, Litva, Mađarska, Malezija, Moldova, Meksiko, Kina, Kongo, Koreja, Peru, Rumunjska, Rusija, Sudan, Tunis, Turska i Vijetnam.

Hrvatska će se također predstaviti u filmskom dijelu programa s filmom “Život je truba”, redatelja  Antonia Nuića (uloge: Bojan Navojec, Iva Babić, Zlatko Vitez, Mirela Brekalo Popović, Goran Navojec, Filip Šovagović, Ksenija Marinković, Filip Križan). Radnja filma je organizirana oko dva velika obiteljska okupljanja: jedno je svadba, a drugo večera na Badnjak. Mladoženja, glavni junak filma, opušteni je jazz-trubač koji pokušava pomiriti oca mesara, brata kockara i majku umirovljenu računovotkinju nakon što obiteljska tajna izađe na vidjelo.

Film “Život je truba” će biti prikazan u nedjelju, 10. rujna 2017. u kino dvorani Cinema PRO (ulaz Strada Ion Ghica, br.3) s početkom u 18:00 sati. Ulaz je slobodan.