Temišvar, 15. listopada 2019.

Konferencija u Temišvaru o sigurnosnim izazovima u području Balkana

Državna tajnica za politička pitanja Zdravka Bušić sudjelovala je 15. listopada 2019. godine u Temišvaru na trećoj po redu konferenciji „Sigurnosni izazovi u području Balkana“, u organizaciji think tanka New Strategy Center i temišvarskog Sveučilišta Zapad, uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjskih poslova Rumunjske.

Na konferenciji su nastupili stručnjaci  iz Rumunjske, Hrvatske, SAD-a, Velike Britanije, Italije, Sjeverne Makedonije, Srbije i NATO-a uz prisustvo predstavnika institucija i NGO-a koji se bave pitanjima geopolitičke sigurnosti, predstavnika diplomatskog zbora te predstavnika akademske zajednice. Konferencijom je obuhvaćena rasprava o širokom spektru mogućih izvora prijetnji sigurnosti i stabilnosti područja Zapadnog Balkana i posljedično šire regije kao i moguće refleksije na stabilnost u Europi, a razmotrena je i uloga Rusije, Kine i Turske u novoj sigurnosnoj arhitekturi.

Državna tajnica Bušić sudjelovala je na panelu „Sigurnosni izazovi u području Balkana i europska sigurnost“ prilikom kojeg su razmotrene ugroze, poput migracija, islamske radikalizacije, opasnosti od terorizma i slično, koje potencijalno mogu imati značajni učinak za destabilizaciju ovog područja. Na panelu je sudjelovao i Victor Micula, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Rumunjske s kojim je državna tajnica Bušić održala sastanak na marginama konferencije.

Na konferenciji je, uz državnu tajnicu Zdravku Bušić, sudjelovala i veleposlanica Republike Hrvatske u Rumunjskoj Marija Kapitanović.