Bukurešt, 22. veljače 2019.

Ministrica Pejčinović Burić na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je na neformalnom sastanku Vijeća za vanjske poslove u trgovinskom formatu koji se 22. veljače 2019. godine održao u Bukureštu, u okviru rumunjskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Glavne teme sastanka bile su modernizacija Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i trgovinski odnosi između EU i SAD-a.

Ministri su izrazili zabrinutost zbog trenutne krize u globalnim trgovinskim odnosima i izazova s kojima se WTO suočava te dali podršku inicijativama Europske komisije koje se odnose na  očuvanje vrijednosti multilateralnog trgovinskog sustava.

Razgovaralo se i o trenutačnom stanju trgovinskih odnosa EU i SAD-a i namjeri pokretanja pregovora kojim bi se ublažile aktualne tenzije u trgovini nastale uvođenjem protekcionističkih mjera.

Europska komisija izvijestila je ministre o stanju trgovinskih pregovora sa Meksikom, Mercosurom, Australijom, Novim Zelandom, Kinom, Čileom i Indonezijom.

U svom izvještaju Europska komisija se osvrnula i na nedavna zbivanja u okviru sustava općih carinskih povlastica kroz koji Europska unija od 1971. godine jednostrano dodjeljuje trgovinske povlastice zemljama u razvoju i najnerazvijenijim zemljama, s posebnim osvrtom na Kambodžu i Mjanmar.