Bukurešt, 04. listopada 2017.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravila je u državnom posjetu Rumunjskoj od 2. do 4. listopada 2017. godine.

Tijekom posjeta Rumunjskoj predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović održala je sastanke u Bukureštu s domaćinom, predsjednikom Rumunjske Klausom Wernerom Iohannisom, predsjednikom Senata Parlamenta Rumunjske Călinom Popescu-om Tăriceanu-om, Petru-om Gabrielom Vlase-om, potpredsjednikom Zastupničkog doma rumunjskog Parlamenta, Patrijarhom Rumunjske pravoslavne crkve Danielom te rektorom Sveučilišta u Bukureštu prof. dr. Mirceom Dumitruom, gdje je održala i predavanje „Hrvatski doprinos europskoj konsolidaciji“. Za posjeta Sveučilištu, Predsjednica se susrela s profesorima, lektorima i studentima hrvatskog jezika i književnosti koji su upravo započeli novi ciklus studiranja.

U Temišvaru predsjednica Grabar-Kitarović je, kao počasna gošća, otvorila akademsku godinu na Sveučilištu Zapad te nazočila potpisivanju Memoranduma o suglasnosti o osnivanju lektorata za hrvatski jezik i književnost na ovom sveučilištu. Program u Temišvaru obuhvatio je i posjet temišvarskoj katedrali i susret s biskupom temišvarskim Martinom Roosom.

Tijekom svojeg posjeta Rumunjskoj, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je i hrvatsku manjinu u mjestima Karaševo, Klokotić i Lupak. Karaševski Hrvati su se dugo pripremali za ovaj posjet te su Predsjednicu dočekali u svojim tradicionalnim nošnjama te s plesovima i pjesmama koje predano njeguju. 

Za boravka Predsjednice u Bukureštu, Veleposlanstvo RH u Bukureštu je organiziralo prigodni domjenak “Druženje s Predsjednicom” na kojem se okupila malobrojna zajednica hrvatskih državljana koji rade i borave u Rumunjskoj, kao i predstavnici 22 hrvatske tvrtke i Hrvatske gospodarske komore koji su sudjelovali na Rumunjsko-hrvatskom gospodarskom forumu 3.10.2017., u organizaciji gospodarskih komora dviju zemalja.