Bukurešt, 13. prosinca 2019.

Veleposlanica Kapitanović je posjetila hrvatsku manjinu u Karaševu, Lupaku, Klokotiču i Rekašu

12. i 13. prosinca ove godine veleposlanica Kapitanović je posjetila hrvatsku manjinu u Karaševu, Lupaku, Klokotiču i Rekašu. Ovo je bio prvi susret nakon dolaska na mandat u Rumunjsku. Veleposlanica se sastala s predstavnicima Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj na čelu s predsjednikom Giureci- Slobodanom Gherom, koji je ujedno i predstavnik hrvatske manjine u rumunjskom parlamentu, i s predstavnicima Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj na čelu s predsjednikom Petrom Hateganom. Susrela se s načelnikom Karaševa, Petrom Bogdanom i načelnikom Lupaka, Marjanom Vlasićem. Posjetila je mjesne škole u Lupaku, Klokotiću i Karaševu gdje se uz rumunjski odvija nastava i na hrvatskom jeziku i razgovarala s ravnateljicama Alinom Mistoiu i Marinom Spataru. Razgledala je mjesne crkve i susrela se sa župnikom iz Karaševa, vlč. Petrom Rebegilom, u Lupaku, vlč. Marjanom Tinkulom i u Klokotiču, vlč. Petrom Dobra. U Rekašu se također nalazi mala hrvatska zajednica koja održava kontakte s Hrvatskom i održava hrvatske običaje i tradiciju.

Susret i druženje je proteklo u predstavljanju aktivnosti zajednice, izvorne i iskrene tradicije karaševskih Hrvata koja se svaki dan živi, aktivnostima vezanim uz očuvanje hrvatskog jezika u svim njegovim oblicima.

Drugoga dana posjeta veleposlanica se sastala s gradonačelnikom Temišvara, g. Nicolae Robu, predsjednikom Županijskog vijeća Temišvar, g. Călin Dobrom, posjetila je Rimo-katoličku gimnaziju Gerhardinum koju pohađaju i predstavnici hrvatske manjine, sastala se s temišvarskim biskupom Jozsefom Csaba Palom, s dekanicom Filozofskog fakulteta i teologije, Danom Percec na Sveučilištu Zapad gdje djeluje lektorat za hrvatski jezik. S predstavnicima institucija u Temišvaru se razgovaralo o mogućnostima širenja suradnje na lokalnoj razini u području gospodarstva, kulture i turizma.

Temišvar županija i grad su jedno od najjačih ekonomskih središta Rumunjske, posebno se ističu po razvijenosti IT sektora, a 2021. godine bit će Europska prijestolnica kulture.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana